8. “Ik vertrek” maar dan anders


Update

We zijn ondertussen al bijna 4 maanden geleden naar Spanje vertrokken. Wat is er een hoop gebeurd sinds de laatste blog eind maart! Als ik nu terug kijk, dan lijkt het allemaal al zo lang geleden, maar dat komt waarschijnlijk, omdat er zo veel gebeurd is. Dus waar te beginnen? Bij het begin dan maar, en dat is april. 
 

Containers

We hadden besloten om zoveel mogelijk mee te nemen vanuit Nederland, om de simpele reden dat opnieuw aanschaffen veel meer zou gaan kosten, dan het verhuizen van die spullen. Om de kosten van de verhuizing een beetje te drukken, hadden we besloten om een grote aanhanger aan te schaffen. Eric zou dan met de bus en aanhanger en een groot gedeelte van wat in de garage stond voor de eerste rit naar Spanje gaan. Daar stond onze vouwwagen al geparkeerd, zodat Eric gewoon daarin kon slapen. We hadden vanuit Nederland al 2 zeecontainers gekocht in Valencia en dachten die binnen een week wel op ons land te hebben staan. Nu had het net het weekend voordat Eric vertrok ongelooflijk veel geregend. Dit zorgde niet alleen voor problemen bij Eric om überhaupt op ons land te komen met de volgeladen aanhanger. Ook de zeecontainers liepen daardoor vertraging op. Uiteindelijk heeft Eric ruim 3 weken in Spanje moeten wachten, totdat ze afgeleverd konden worden. Een avontuur op zich, ze zijn nl. 12 meter lang! Het was nog een hele tour om ze uiteindelijk op de plek te krijgen, maar dat is gelukkig na een een spannende dag toch gelukt.

Boaz

Eind april mochten we dan eindelijk onze Hovawart pup ophalen. Hoewel “we”? Omdat Eric in Spanje vertraging had opgelopen, ben ik uiteindelijk samen met mijn kinderen hem op gaan halen. De fokster had een mooie manier bedacht om alle eigenaren tegelijkertijd de pups op te laten halen. Een voor een mochten we onze pup bij ons roepen en vanaf dat moment waren wij verantwoordelijk. Na de ontvangst van de nodige papieren en kadootjes (zelfs van de eigenaar van de papa reu) mochten we samen met Boaz naar huis. Ik had al besloten om te stoppen met werken zodra Boaz zou komen, en dat kwam nu extra goed uit, omdat Eric nog in Spanje zat. Gelukkig is Eric na 2 weken even snel voor een paar dagen op en neer gevlogen, zodat ook hij nog wat kon meemaken van de schattige puppyweken!

Car trouble

We hadden het allemaal zo mooi bedacht, maar de werkelijkheid zorgde ervoor dat we heel snel moesten schakelen. Het plan was om met 2 auto’s (mijn Peugeot en Eric’s werkbus) naar Spanje te gaan. Met de bus konden we mooi in 2 of 3 ritten met aanhanger de spullen relatief goedkoop richting Spanje krijgen en om ter plekke spullen te vervoeren voor de bouw. Mijn auto is een hele fijne reisauto en we konden daar ook eventuele bezoekers mee van het vliegveld halen. Helaas werd begin mei mijn auto voor de deur total loss gereden. Daarna kreeg Eric op de terugweg vanuit Spanje problemen met zijn bus. Dus 1,5 week voordat we definitief naar Spanje zouden vertrekken met het restant van onze inboedel, stonden we voor een groot probleem. Geen reisauto meer en een bus met dusdanige problemen dat we daar de bergen niet meer mee over durfden, zeker niet met een aanhanger. Wat te doen? 2 dagen intensief op internet gespeurd en bedacht wat we van een “nieuwe” auto wilden. We moesten sowieso een sterke auto hebben, maar het liefst wel een dubbele cabine voor de passagiers en Boaz. Het werd een Opel Vivaro, dubbele cabine met een verlengde achterbak. Helemaal blij zijn we hiermee op weg naar Spanje gegaan. Bij Metz aangekomen de eerste avond, wilde de bus niet meer schakelen. De volgende ochtend heeft een garage ernaar gekeken en ons geadviseerd niet meer de semi-automaat te gebruiken en alleen nog maar handmatig te schakelen, maar we konden wel onze weg vervolgen. Die dag konden we pas om 11 uur ’s morgens vertrekken en zijn redelijk probleemloos tot Beziers gekomen. De dag daarop zijn we blij Spanje ingereden, en net voorbij Barcelona wilden we voor de laatste keer tanken. Eric nam de afslag en toen wilde de bus niet meer terugschakelen terwijl hij in de 5e versnelling stond. Daar stonden we dan. Toch maar de bus uitzetten. Daarna wilde hij niet meer starten, omdat hij in de 5e versnelling bleef hangen. Long story short, Eric is met de sleepdienst naar een garage gereden, heeft een huurauto opgehaald op het vliegveld, is Boaz en mij weer gaan ophalen en zo zijn we naar de camping gereden. Fast forward 3 maanden later: ik zal jullie alle details besparen, maar we hebben uiteindelijk een advocaat moeten inschakelen, omdat de bus, die terug naar Nederland moest worden vervoerd op aandringen van de verkoper, maar niet door de garage gemaakt werd. We hebben eenzijdig de koopovereenkomst ontbonden en alle gemaakte kosten gaan we proberen te verhalen op de verkoper. Dat gaat nog wel even duren, omdat het een kort geding gaat worden.

We hebben ondertussen in Spanje een andere auto gekocht, een echt werkpaard (SsangYong Rexton), die zware lasten kan trekken en ook nog 7 zitplekken heeft.

Werkzaamheden finca

Wat hebben we in de 4 maanden dat we nu in Spanje zitten, gedaan? Allereerst bleek dat we nog niet alle officiele vergunningen binnen hadden om het huis te kunnen bouwen, dus we kunnen nog steeds geen vergunning aanvragen voor het bedrijf. Daarnaast bleek dat we ook een vergunning nodig hebben om op ons land te mogen kamperen (we zijn ’s nachts door de Guardia Civil van ons bed gelicht, gelukkig liep dit met een sisser af). Dit is allemaal zo goed als geregeld nu.
– We hebben de zeecontainers helemaal ingericht, een voor Eric met materiaal en gereedschappen en een voor mij met inboedel en voorraden.
– We hebben een aantal dagen een graver ingehuurd, die allereerst de plek waar de containers staan en waar de zonnepanelen moesten komen geleveld heeft. Daarnaast heeft hij het terras waar die mas staat geleveld en een hele hoop struiken verwijderd. Hij heeft de toegangsweg aangelegd naar de mas en naar het parkeerterrein en naar het onderste terras. Daarnaast heeft hij de zwemvijver uitgegraven en een stenen trap gemaakt.
– We hebben een batterijhuis gemaakt, een betonnen vloer waar de zonnepanelen op komen en nog een betonnen vloer voor de waterdeposito’s.
– We hebben de zonnepanelen geïnstalleerd en een elektricien heeft alles aangesloten, waardoor we nu een zee aan stroom hebben (koelkast, vriezer en wasmachine draaien volop).
– We hebben 10 waterdeposito’s aangeschaft, omdat we voorlopig nog niet (kunnen) worden aangesloten op het waternet. We halen nu zelf water in een nabijgelegen dorp (2000 ltr per keer). 
– We hebben ondertussen douche 3.0. We zijn begonnen met solar douchezakken. Daarna hebben we, toen het batterijhuis af was, een geiser aangeschaft, en een buitendouche gemaakt. Nu het wat frisser wordt, hebben we 2 waterdeposito’s omgebouwd tot een super comfortabele douche.
– Doordat we eindelijk stroom hebben (3 weken geleden, tot die tijd hebben we alles met een generator gedaan), konden we eindelijk internet aan laten leggen. Helaas geen kabel, maar een schotel, maar we halen behoorlijke snelheden, omdat iedereen op kabel overgaat.
– We hebben de amandeloogst al achter de rug, helaas een stuk minder dan vorig jaar, mede doordat er in het voorjaar gesnoeid is. Maar de prijzen waren zo goed, dat we toch een leuke opbrengst hadden.
– We zijn druk bezig om al het snoeiafval van de afgelopen jaren te verwerken. De stammen worden in stukjes gezaagd en gedroogd voor de winter. Met de dunnere takken maken we een natuurlijke afscheiding rond onze finca voor wat meer privacy. Het gebruik hier is om alles op het land te verbranden, maar daar zijn we niet zo voor.
– Omdat we (nog) niet aangesloten worden op het waternet en omdat we vinden dat we in het droge Spanje rekening moeten houden met de waterschaarste, hebben we besloten om over te gaan op een droog toilet (compost toilet). We hebben hier ondertussen veel onderzoek naar gedaan en dit past echt in onze visie om op een natuurlijke wijze om te gaan met ons land. Ook het water van de douche en de wasmachine gaan we hergebruiken. In eerste instantie gaan we dit water gebruiken voor de bouw, later gaan we dit via een heliofytenfilter laten lopen wat zal uitlopen in onze natuurlijke zwemvijver.
– Deze week starten we met de renovatie van de mas. De dakbalken moeten gedeeltelijk vernieuwd worden, er moet een betonnen vloer in komen, het dak moet geïsoleerd worden en er moet een raam in komen en de deur moet vernieuwd worden. Dit zal de toekomstige receptie worden en mijn kantoor.

Ditjes en datjes

Bezoek: we hebben ondertussen de eerste gasten al mogen ontvangen. De eerste heeft een week met zijn tent gestaan op een plek, die hij zelf tussen de olijfbomen had uitgekozen. De tweede heeft zijn camper op een mooi plekje neergezet. Ook zijn er al wat mensen langs geweest om ons en onze finca te bezoeken. Zelfs al wat mensen ontmoet, die de blog gelezen hadden en benieuwd naar ons en ons plekje waren.
– Omgeving: ondanks onze drukke werkzaamheden, proberen we ook af en toe tijd vrij te maken om te genieten van de prachtige dingen, die de omgeving te bieden hebben. De mooiste dingen gaan we dan zeker benoemen in onze gasten map.
– Boaz is ondertussen alweer ruim 6 maanden oud. Het is een ongelooflijke doerak, die natuurlijk de tijd van zijn leven heeft en het heerlijk vindt om met ons over de finca te banjeren. ’s Avonds bewaakt hij de muur van het terras waar we kamperen met onze vouwwagen
– We zijn door de leverancier van onze vouwwagen genoemd op hun facebook pagina, omdat ze het zo leuk vinden dat we tijdens de bouw wonen in de vouwwagen. Fijn, die gratis reclame!
– We hebben vanuit Nederland een zwembad meegenomen, waar we gedurende de zeer warme zomermaanden, heerlijk verkoeling in konden vinden. Wat een genot om ’s middags na het werk met een biertje in het zwembad zo af te koelen!

Gefeliciteerd! Je bent aan het einde van deze toch wel lange blog gekomen. We hopen dat je ervan hebt genoten en dat je een beetje een idee hebt gekregen van wat we allemaal beleven en doen hier in het nog steeds zonnige en warme Spanje (wij hebben gelukkig geen last gehad van de gota fris). Wil je vaker op de hoogte blijven van ons wel en wee, dan kun je onze Facebook pagina casa.entre.los.olivos liken door op het duimpje te klikken. 

Om automatisch op de hoogte gehouden te worden als er weer een nieuwe blog uitkomt, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief (beneden aan de pagina). 

We horen heel graag van jullie wat jullie ervan vinden!

Graag tot ziens en een zonnige groet van ons,

Eric, Ingrid en Boaz

Have any Question or Comment?

3 comments on “8. “Ik vertrek” maar dan anders

TALM Verbeek

Jullie hebben heel hard gewerkt en heel veel vooruitgang geboekt.
We komen snel kijken. ??
Ted en José

Reply
Hermien

Heel gaaf allemaal hoor! Avontuur, hard werken, spannende tijden met vergunningen, genieten van de omgeving, echt heel leuk om zo beetje mee te beleven.
Liefs Hermien

Reply

super bezig jongens! leuk om te lezen en veel herkenning 🙂
lieve groet, Margo

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.