6. Vakantiewerk of werkvakantie?


Amandeloogst

We hebben de maand september in Spanje doorgebracht. De bedoeling was eigenlijk om deze maand als toerist in Matarraña te verblijven en zelf te ontdekken en te zien wat er voor vele mooie dingen te doen en te ontdekken is. Waar we niet op gerekend hadden, was dat september de maand is om de amandelen te oogsten. We vonden het zonde om dit allemaal aan de bomen te laten hangen en hebben een aantal dagen doorgebracht met het oogsten, pellen en snoeien van de bomen. Uiteindelijk hebben we de amandelen ook nog kunnen verkopen, wat een heel leuk proces is om dat de eerste keer mee te maken! Het gaat heel officieel allemaal, met proefmonsters van de verschillende zakken amandelen en de verschillende soorten amandelen. Daarna wordt het bruto gewicht en het netto gewicht bepaald (allemaal met de hand en met een ouderwetse weegschaal) en krijgen we, als het allemaal goed gaat, een cheque opgestuurd, die we vervolgens weer bij de bank kunnen inleveren. Geen vetpot, maar een leuk extraatje!

Onderhoud

Bij aankomst op het land zijn we gelijk aan de slag gegaan om de mas (de oude schuur) goed schoon te maken en op te ruimen. Ons oorspronkelijke plan om het dak provisorisch te repareren, hebben we laten varen, omdat we volgend jaar de dakconstructie compleet anders gaan maken. Daarna hebben we de omgevallen dennenboom, zoveel mogelijk opgeruimd met de nieuwe kettingzaag. Voor het laatste stukje, de stam, hebben we iemand laten komen, die binnen een uur, de stam in stukken had gezaagd en alle overgebleven takken op een mooie hoop heeft geveegd met zijn tractor.
Ook hebben we de bomen op het terras voor de mas gesnoeid en alle struiken verwijderd, zodat je ook vandaar uit van het geweldige uitzicht kunt genieten.
Daarnaast konden we ook al walnoten oogsten! Er waren er al heel wat op de grond gevallen, maar daar konden we slecht bij, omdat de boom al een aantal jaren niet gesnoeid was en de takken laag boven de grond groeiden. Deze hebben we dus ook gelijk maar aangepakt, en de takken gesnoeid tot stahoogte. Een fijne bonus: er is nu een bijzonder mooi schaduwplekje gecreëerd.

Vergunning

De eerste de beste dag hadden we gelijk een afspraak met de makelaar David en de architect Manel. We hebben de aanvraag voor de vergunning van ons huis doorgenomen (bijna 100 pagina’s) en goedgekeurd. Anderhalve week later zijn we samen met David naar Zaragoza gereden om op het provinciehuis persoonlijk de plannen te overhandigen. Weer een bijzondere belevenis. Het grote voordeel is, dat hierdoor wat extra stappen uit het proces zijn weggenomen, waardoor we hopen dat we de vergunning wat sneller kunnen krijgen.

Matarraña

Hebben we dan helemaal geen toeristische dingen gedaan? Ja hoor, we hebben een aantal gave dingen gedaan en gezien en zijn er vooral achter gekomen, dat er nog zoveel meer te zien en te ontdekken valt!
Een van die gave dingen was de wandeling door de kloof El Parrisal, van waaruit de rivier Matarraña uit de bergen komt. Ongelooflijk mooi, uitdagend en indrukwekkend.
Verder hebben we een gedeelte van de via verde gefietst, de oude spoorlijn door Matarraña, die omgebouwd is tot fietspad. Dwars door de bergen, ook weer ongelooflijk mooi, rustig en heel makkelijk te fietsen doordat het continu bergafwaarts gaat, hebben we 50 km gefietst tot in Tortosa. Daar hebben we de bus weer teruggenomen.
We zijn ook naar de rots (Roque de Benets) gelopen, waar we op uitkijken vanaf ons land. Hier worden regelmatig gemzen en gieren gespot.
We hebben ook een aantal zwemplekken bezocht, die ondanks de weinige regen, nog steeds water hebben.

Casa entre los Olivos

Voor ons was toch wel het hoogtepunt: kamperen op ons eigen land. 11 nachten hebben we daar gekampeerd en het is zo bijzonder om daar te zijn, alleen maar vogels te horen, de spectaculaire zonsopkomsten en -ondergangen te zien. Ook hadden we het geluk dat het volle maan was, toen we daar waren. Wat een prachtige sterrenhemel, geen lichtvervuiling. We hebben zelfs 2x bezoek gehad van een everzwijn, niet gezien, wel gehoord. We hadden geen stroom, water en geen riool, maar dat hadden we goed voorbereid. Een gasfles voor de koelkast, solar lampjes en een gaslamp. De telefoons kunnen we in de auto opladen. We hadden al een porta potti, dus ook die behoefte was gedekt. Om te douchen hadden we een solar shower, opgehangen in een olijfboom. Iedere middag rond een uur of half 5 in het zonnetje douchen, heerlijk! Elke paar dagen gingen we met een aantal afsluitbare emmers naar een bron toe, zodat we weer konden douchen en afwassen en doorspoelen.

En verder?

We zijn nu weer terug in Nederland, en gaan verder met de voorbereidingen. Eric gaat in november 2 cursussen volgen over strobouw en leemstuccen/tadelakt. Verder willen we allebei nog een EHBO cursus gaan volgen. Ik ga nog een workshop bijen houden bij iemand, die we op vakantie hebben ontmoet en die in Heiloo woont. Daarnaast gaan we ons verdiepen, hoe we de verhuizing aan gaan pakken. Ook zullen we een afspraak moeten gaan maken met een makelaar voor de verkoop van ons appartement. Al met al, het begint steeds dichterbij te komen, leuk en spannend!


Have any Question or Comment?

6 comments on “6. Vakantiewerk of werkvakantie?

Ted en José

Fantastische blog. Als het hele projekt in het water valt, wat natuurlijk niet gaat gebeuren, kun je altijd nog schrijfster worden van reisgidsen.
Zonder gekheid, Het komt allemaal goed. Met een berg “patience”kom je in Spanje al een heel eind. Zo gauw er iets te doen valt, komen we jullie kant op ????

Reply

Hahaha. Dank je wel! We wachten rustig af en gaan gewoon door met onze voorbereidingen thuis xx

Reply
Han

Een hele goede blog wat Jose al schrijft vindt ik dat je voor schrijfster in de wieg bent gelegd

Reply
Madelon

Wat een leuke blog en wat een groot avontuur zijn jullie aan begonnen. Het is natuurlijk hard werken maar daarnaast lijkt het mij een droom die werkelijkheid gaat worden. Heel veel sukses!

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest recente berichten

Zoektocht