12. De hoogste tijd


Het is echt waar, het is alweer ruim een half jaar geleden dat onze laatste blog is uitgekomen. Hoogste tijd dus voor weer een update! Veel lees plezier.

COVID-19 crisis

Waar ik in de vorige blog (eind september 2020) nog zo optimistisch was dat we in 2021 wel weer het normale leven konden oppakken, heeft de realiteit me ondertussen achterhaald. Maskers, vaccinaties voor de gehele bevolking, avondklok, afgesloten grenzen, terrassen gesloten, restaurants gesloten, mensen die elkaar al maandenlang niet kunnen zien, knuffelen is big no-no en ga zo maar verder. Idereen weet waar ik het over heb, helaas. En ook al gaat het ondertussen in Spanje alweer een stuk beter dan een jaar geleden, de schrik zit er, zeker bij de politici, maar ook onder bepaalde gedeeltes van de bevolking en de vele buitenlanders, die hier verblijven, goed in. Bij ons in de streek is het al maanden lang heel rustig met het aantal besmettingen, af en toe eentje en dan houdt het wel weer op. Maar we moeten ons houden aan de regels, die door de centrale regering en de autonome regering van Aragón, zijn opgesteld en dat doet af en toe wel pijn. Maar goed, we hebben het maar te doen met de realiteit, en die heeft mede veroorzaakt dat ook in 2021 we met pijn in ons hart hebben besloten om officieel NIET open te gaan. We kunnen niet blijven investeren, terwijl er geen vooruitzichten zijn. Dat betekent overigens niet dat we geen gasten kunnen of willen ontvangen, alleen dat we ons nu eerst gaan focussen op de realisatie van ons huis.

Gasten kunnen dus wel bij ons overnachten en dan heb je een privé douche en toilet, dus wil je langs komen? Neem contact met ons op, want we kunnen maar 1 paar gasten per periode verwelkomen!

Bouw huis

De aannemer is ondertussen klaar met de fundering. Dapper als we zijn (haha), gaan we zelf de rest van het huis bouwen. De grote droom van Eric. Voor de fundering zijn zapatas (letterlijk vertaald voeten) uitgegraven. Daar is beton ingestort. Daarbovenop is een bekisting gebouwd met staal, waarin weer beton is gestort. En vanaf dat punt hebben wij het overgenomen. We hebben ondertussen balken gelegd en vloerplaten erbovenop, waar de betonnen vloer op gestort gaat worden. We zijn bezig met 1200 “connectores” (zogenaamde verbindingen) op de houten balken te schroeven, die zijn bedoeld om straks de krachten in het beton op te vangen. Bovenop de vloerplaten zijn we ook al begonnen om de isolatie neer te leggen. De bekisting is aan de binnenkant af. Aan de buitenkant gaan we binnenkort beginnen. Dus, we kunnen al over de vloer lopen, een super gaaf gevoel! 

Voor een volledig overzicht van alle foto’s van de bouw klik hier

Werkzaamheden finca

 • De eerste olijfoogst is een feit! Met behulp van vrienden hebben we aardig wat kilos naar beneden weten te krijgen. We hebben niet eens alle bomen geoogst, het was gewoon te veel. Bijna 2000 kilo geoogst. Een gedeelte van de olijven hebben we  laten persen en in flesjes gedaan voor de verkoop in Nederland. Dat liep als een tierelier….3 dagen lang… en toen werden alle niet-noodzakelijke winkels gesloten! Vanaf 28 april gaat de winkel in Haarlem (Raaks halle) gelukkig weer open, dus heb je nog geen olijfolie kunnen kopen, dan is nu je kans!
 •  We hebben ons deze winter gefocussed op het snoeien van het grote veld. Die bomen zijn in april 2019 door een ‘professionele’ snoeier gedaan, maar daar waren wij niet tevreden over, want hij had ze gesnoeid voor machinale oogst en wij oogsten met de hand. Ook hier kwam weer ongelooflijk veel hout af, dus snoeien, zagen, restant verbranden. We hebben in ieder geval genoeg brandhout voor de komende jaren!
 • Ook het gras is weer lekker aan het groeien, ondertussen ben ik alweer 3x de hele finca over gemaaid met de zitmaaier. 
 • Om de containers hebben we een houten hek gebouwd om onze rakker Boaz in de perken te houden. Hij is ondertussen 2 jaar oud en vindt dat de hele vallei van hem is en dus bleef hij steeds langer weg. Ook het risico dat hij teefjes vindt en daar wat mee gaat doen, was een groot risico. Nu heeft hij een grote speeltuin, maar kan niet meer zomaar de hort op. Een grote geruststelling!
 • Eric heeft ondertussen een heuse regenwateropvang gebouwd. Als er regen valt, dan komt het van het dak van het douchegebouw via een regenpijp in 6 water depositos, die met elkaar verbonden zijn. Hiermee kan prima gedouched worden, de vaatwasser en de wasmachine kunnen hiermee draaien en dat scheelt Eric een hoop ritjes water halen.
 • We zijn ook langzaamaan begonnen de stukken bos aan te pakken. Allereerst bij de mas. De dennenbomen daar hebben we gesnoeid tot 2 meter hoogte (ook voor het brandgevaar) en waar nodig hebben we struiken en bomen verwijderd, zodat er weer ruimte op de grond komt en mooie doorkijkjes naar de bergen.
 • Ook bij het huis zijn we begonnen met snoeiwerk in het bos. Weer met het brandgevaar in ons achterhoofd, maar ook zodat we straks vanuit ons huis een mooi uitzicht hebben op het dorp Arnes en de bergen. Uiteraard hebben we het meeste alweer gehakseld en een pad van de mas naar de trap van het volgende terras aangelegd. Ook bij de containers hebben we een laag gestrooid, zodat bij regen we niet door de modder hoeven te lopen. En alle dikke stammetjes bewaren we voor de toekomstige pizza oven.

Ditjes en datjes

 • Ook het afgelopen half jaar was het stil op de finca, maar gelukkig zijn mijn zoon en zijn vriendin in maart heerlijk 2 weken vakantie komen vieren. Wat hebben ze genoten. Hier zijn de terrassen alweer een tijd open, dus dat was dan ook een van de eerste dingen die we gedaan hebben. Gelukkig was het prachtig weer en hebben ze veel leuke dingen kunnen doen.
 • Om toch wat inkomsten te hebben, heb ik mijn oude beroep weer opgepakt. Ik werk online voor een administratiekantoor in Nederland en heb alweer aardig wat werk kunnen verzetten.
 • Helaas hebben we in onze kennissenkring het eerste overlijden meegemaakt. Het gaat er in Spanje wel even wat anders aan toe dan in Nederland. Over het algemeen ben je binnen 24 uur na overlijden gecremeerd of begraven. Het zal wel met de temperaturen te maken hebben.
 • Ook is de partner van Eric’s moeder overleden. Heel toevallig waren we net een week in Nederland, zodat Eric zijn moeder gelukkig goed heeft kunnen ondersteunen.
 • De feestdagen hebben we dit jaar met lokale vrienden gevierd. Heel gezellig.
 • In januari kwam Filomena langs. Nu zul je je afvragen, wie is dat? Nou, vorig jaar hadden we Gloria, dit jaar Filomena, een grote storm, en ja hoor wederom met 60 cm sneeuw!!! Na onze belevenissen vorig jaar, kregen  we het behoorlijk benauwd. Die ellende wilden we niet nog een keer ervaren. We hebben de vouwwagen ingeklapt, waar we nog steeds in kookten en aten. En we hebben in het douchegebouw een “Safe Haven” gecreeerd, een gedeelte hebben we helemaal dichtgemaakt met OSB platen. Daar hebben we een houtkachel en een klein keukentje ingemaakt. Slapen deden we al in de mas, dus nu zijn we veilig voor alle weersomstandigheden en konden we genieten van de sneeuw. We hebben weer een sneeuwpop gebouwd en deze keer hebben we het live aan onze 2-jarige kleindochter laten zien in Nederland. Die heeft nog weken lang over de sneeuwpop van opa en oma gesproken.
 • Nadat Eric enthousiast was gemaakt door een vriend en hij daar een snel cursus heeft gevolgd, heeft hij een heuse rookoven gebouwd. We hebben al kip, varkenshaas, worst en zalm gerookt. Wat een heerlijkheid, ook om zometeen met onze gasten te delen.
 • We hebben eindelijk het eigendomsbewijs van onze finca. Ook dat gaat iets anders hier dan we in Nederland gewend zijn. Hier ga je naar de notaris en betaal je een voorschot. Vervolgens krijg je een kopie mee van de uiteindelijke escritura (eigendomsbewijs). En dan verwacht je als Nederlander dat je wel een berichtje krijgt wanneer het officiele document klaar is. Nee hoor, daar moet je zelf maar om vragen… Dus, afgelopen week ben ik naar de notaris gereden (want ze hadden het eerst op mijn verzoek met een koerier gestuuird, maar die komt niet hier en nergens wilden ze het aannemen, want die koerier moest contant betaald worden!). Even een uurtje heen en een uurtje terug gereden, maar… we hebben het! 
 
 

Zo, dit was het dan weer qua nieuwsupdate. Ik hoop dat jullie het weer met plezier gelezen hebben. Tot de volgende keer!

Have any Question or Comment?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.