11. Groot nieuws!


COVID-19 crisis

Zoals iedereen ondertussen wel weet, is Spanje ongelooflijk hard getroffen door het coronavirus. Nadat we eerst 9 weken (!) in complete lockdown hebben gezeten, waarin we echt heel weinig mochten, zijn eind juni in sneltrein vaart de beperkingen afgebouwd en zijn zelfs de internationale grenzen weer open gegaan. Waar wij zelf de grootste last van hebben gehad, was dat we de provincie niet uit mochten. Er zijn hier geen fatsoenlijke bouwmarkten, die overigens ook weken gesloten zijn gebleven, daarvoor moeten we naar Catalonië. Ook konden we geen hout halen voor onze projecten, de houthandel ligt namelijk in Valencia. 
Dus toen eind juni alles weer open ging, liepen we bijna 2 maanden achter op ons bouwschema. Met pijn in het hart hebben we toen uiteindelijk besloten om in 2020 niet open te gaan. We hebben een visie hoe we onze gasten willen ontvangen en daar konden we (nog) niet aan voldoen. We gaan ervan uit dat we in 2021 alles op de rails hebben om de eerste echte gasten te mogen verwelkomen, hopelijk in een covid-vrije wereld!

 

Bouw huis

Het grote nieuws!!! We zijn afgelopen week gestart met de bouw van ons huis! Uit de vorige update weten jullie misschien nog wel, dat net voor de lockdown, we de uiteindelijke vergunning binnen hadden. En dan ligt alles stil, wachten duurt dan erg lang kan ik je vertellen. Zodra we weer aan de slag konden en met de architect rond de tafel konden, hebben we verdere plannen gemaakt. We zijn met hem naar de houtzagerij geweest in de Pyreneeën. Daar hebben we een rondleiding door de moderne fabriek gehad en hebben ze ons uitgebreid voorgelicht hoe ons hout eruit gaat zien. We gaan namelijk een houtskelet neerzetten en daartussen in opvullen met strobalen. Vervolgens moest het staal voor de fundering besteld worden, oh wacht even in Augustus is alles dicht in Spanje, dus dat werd September. Toen moest er nog een Arquitecto Technico voorgesteld worden, die gaat namelijk de fases van de bouw begeleiden, dat doet de architect niet. Enfin, precies 2 jaar nadat we de vergunningsmolen in zijn gegaan, zijn we nu gestart met de bouw. Afgelopen woensdag kwamen de architect, de technische architect en de aannemer bij ons op de finca. Samen hebben we precies bepaald waar het huis gaat komen. Er hoeft maar 1 olijfboom verplaatst te worden. Donderdag is de graver gekomen. Hij heeft de plek gevlakt, en we hebben er nu ook weer een grote berg aarde bij. Volgende week weer verder (hopen we).

Werkzaamheden finca

– Noodgedwongen, maar niet minder nodig hebben we tijdens de lockdown alle olijfbomen heel hard gesnoeid. De bomen waren al een aantal jaren niet gesnoeid, en ze waren veel te hoog geworden om nog handmatig te kunnen oogsten.
– Na het snoeien, moet je natuurlijk wat met al dat hout doen. Verbranden vinden we zonde, dus we hebben een hakselaar gekocht (online, want winkels waren niet open). De takken die erdoorheen konden, hebben we verhakseld, en de grote stukken hebben we houtblokken van gezaagd voor de open haard/bbq.
– Van het verhakselde hout hebben we paden aangelegd.
– Van de rechte takken zijn we begonnen om een natuurlijke afscheiding om de groentetuin te maken
– We hebben een zitmaaier gekocht, ook online, om het gras in bedwang te houden. Je zal het niet geloven, maar we hebben veel regen gehad van het voorjaar. Groot voordeel: het was heel mooi groen, met ongelooflijk veel bloemen, maar het gras bleef maar groeien, dus het land werd onbegaanbaar
– We hebben een buitenkeuken en een prieel gebouwd. Met schaduwdoek, om de zon, de vliegen en de muggen buiten te houden
– Het kippenhok hebben we even laten zitten, we hebben alleen de lelijke betonnen rand weggewerkt met een stenen muurtje
– We hebben een nieuw houthok gebouwd
– We hebben 3 nieuwe bakken met pergola’s gemaakt voor de groentetuin
– De trap naar het zwembad hebben we afgewerkt met cement, zodat er geen onkruid meer in groeit
– We zijn begonnen grote stenen in de vijver te leggen als golfbreker voor de planten
– De platforms voor de glampingtenten zijn af en zijn behandeld met een mengsel van olijfolie en azijn
– De composthoop is geüpdatet en uitgebreid
– Amandeloogst is alweer binnen gehaald
– De voorbereidingen voor de olijvenoogst zijn alweer in volle gang. De uitlopers rond de voeten van de stammen zijn er allemaal afgehaald
– De oude terrasmuren zijn bijna allemaal helemaal gemaaid, zodat ze weer zichtbaar zijn
– En last but not least: het douchegebouw voor de gasten, waar we in maart net mee waren begonnen, is al een eind op weg. De aansluitingen voor het water zijn allemaal aangelegd, de elektriciteit zit erin, de tegelvloer is af, de achterwand is volledig klaar (bekleed met hout), het dak zit erop en van de week beginnen we met de dakpannen, er zit een regengoot aan, die ook al aangesloten zit op een IBC, en er zitten al 2 tussenwandjes in.
 
We hebben een hele fotopagina gewijd aan onze vorderingen  met de bouw, klik hier
Vind je het leuk om foto’s van de finca te zien, klik hier
 

Ditjes en datjes

  • Vanwege alle coronaperikelen konden veel bezoekjes vanuit Holland niet doorgaan. Maar Eric’s moeder is in Augustus nog 10 dagen bij ons op vakantie geweest. We hebben zelf ook vakantie genomen en allemaal leuke dingen gedaan en haar heerlijk verwend.
  • Eind augustus was ik jarig en we hadden een paar bevriende koppels uitgenodigd om een gezellige avond ervan te maken met ons. Eric had een heerlijk tapas diner voorbereid. Als grote verrassing kwamen mijn vader en zijn vrouw onverwachts ’s middags binnenlopen. Ik wist van niets en Eric had het heel goed geheim gehouden! Super leuk!
  •  We hebben een schilderklus in Arnes gedaan. Een heel huis schilderen wat waterschade had opgelopen in januari van de sneeuw.
  • Ook hebben we een vriend geholpen om bijna 100 antieke vazen te verhuizen. Deze vazen werden vroeger gebruikt om olie, zaden, water enz te vervoeren per ezel of over de Ebro rivier.
  • Uiteraard zijn we er samen met Boaz nog een paar keer op uit geweest, als het niet te warm was voor onze grote vriend. Weer super leuke zwemplekjes ontdekt.
  • We hebben onze eerste gasten gehad, 2 broers die met een camper Europa aan het ontdekken zijn. Eric heeft aan een van hen nog een workshop “Betonnen vloertje maken” gegeven.

Have any Question or Comment?

8 comments on “11. Groot nieuws!

Mary Verberg

Wat een prachtige foto’s en een geweldig verhaal. De COVID is inderdaad een enorme spelbreker en zal nog wel een poosje huishouden voor het verdwijnt of onder controle komt. Maar jullie hebben nog een boel te doen.
Zouden het graag in het echt komen bewonderen, maar zie reizen buiten onze landsgrenzen voorlopig niet zitten. Dus of het er ooit van komt?
Voorlopig genieten we maar op afstand van jullie prachtige foto’s. Succes met de bouw van jullie huis.

Reply

Hallo Mary,

Dank je wel! Zeker nog een boel te doen, en de toekomst zal uitwijzen hoe het verder gaat. We houden de moed erin en voorlopig vervelen we ons niet (dat zal ook niet snel gebeuren, ons kennende). Hoop jullie toch volgend jaar te kunnen verwelkomen! Groetjes

Reply
Marian Limmen

Wat fijn om weer iets van jullie te horen en dat alles wel langzamer maar toch gestaag vordert.
Mooie foto’s heerlijk om alles zo te kunnen volgen.
Heel veel liefs hier uit Almere

Reply
Hans van den Brandt

Hoi Ingrid, leuk weer je blog te lezen. Er is wel veel gebeurt zeg, goed hoor. Houd vol, blijf gezond en zeker indien het volgend jaar kan komen we effe langs. Veel groetjes van Hans.

Reply

Hi Hans, leuk weer wat van je te horen! Voor jullie zal het ook anders zijn dan jullie gedroomd hadden. Zijn jullie nog wel in Spanje geweest dit jaar? Hoop dat volgend jaar er anders uitziet en dan zien we je graag langskomen met je vrouw!
Groetjes

Reply

hey, fijn om weer wat van jullie te horen! goed bezig zo te zien! En tjsa… covid… ik krijg het woord niet meer uit m’n mond… :-(. het is hier en bij jullie en all over the world the survival of the fittest in onze businness. We gaan het zien hoe het volgende jaar gaat. Maar lalles boven alles, jullie zien er HAPPY uit!

Reply

Hi Margot, ja het is niet de start waar we van gedroomd hadden, maar we gaan gewoon door. We gaan van de winter nog wel wat andere klussen doen voor andere mensen om brood te verdienen. En elke dag is toch weer een feestje als je naar buiten komt en om je heen kijkt. We zijn best trots op wat we al bereikt hebben! Groetjes

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.